Bornholm Rockclimbing Festival 2012.
Af Rune Windfeld Tirsdag 14/08 2012
Læst 1830 gange

Årets udgave af Danmarks største klatrefestival er forbi. De over hundrede deltagere er taget hjem med solbrændte skuldre og trætte fingre. Igen i år var festivalen en kæmpe succes. Øen, der er mest kendt for Krøllebølleis og røgede sild, er efterhånden blevet en seriøs klatredestination.

Fredag var der klatrekonkurrence. Bornholm Rock Master havde lokket både bredde og elite til fra hele landet. De bedste konkurrede om finalepladser og pengepræmier, og alle andre nød den usædvanlige følelse af at klatre velboltede sportsruter på ægte klippe i Danmark.

Konkurrencen kunne kun gennemføres på grund af et stort frivilligt arbejde. Peter Harremöes havde boltet finaleruter og adskillige andre ruter i stenbruddet. Han udlagde konkurrencereglerne for de morgenfriske klatrere og slap dem løs på klipperne.

Også de mange dommere skal have deres del af æren for en vellykket konkurrence. Torsdag aften hang de på ruterne til langt ud på natten for at sætte quickdraws i boltene, og hele fredagen stod de ude i stenbruddet i regn og sol.

Deltagerne klatrede flittigt hele dagen, men lidt hen på eftermiddagen begyndte mørke skyer at trække sig sammen over solskinsøen. Snart begyndte det at regne temmelig kraftigt, og hele den stort anlagte finale med tv-dækning så ud til at være i fare. I dommerteltet blev forskellige muligheder diskuteret flittigt. Det blev overdommer Henrik Bruun, som tog den hårde beslutning: finalerne skulle afholdes uanset vejret.

Og som i eventyret skete miraklet: skyerne skilte sig, regnen holdt op og klipperne begyndte at tørre. Klokken fem sluttede kvalifikationen og efter en hektisk sammentælling af pointene var finalisterne fundet. Dagens store overraskelse var, at den forsvarende rock master og favorit ikke kom med i finalen. Bjørn Iisager havde klatret taktisk og afventende, men regnen om eftermiddagen havde ødelagt hans planer. Ærgerligt og uventet.

Heldigvis for konkurrencen nåede klipperne at tørre, og mange af de tilstedeværende klatrere gjorde en mental note om at stenbruddet tørrer hurtigt efter regn. En vigtig viden i Skandinavien, hvor vejret altid er en faktor, som skal tages med i planlægningen.

Kvinderne kæmpede bravt på en finalerute, som så spændende og teknisk ud i starten, men et tungt crux lidt over halvvejs stoppede dem alle. Lidt overraskende, ikke mindst for hende selv, blev det den kun fjortenårige Annika Korsgaard, som kom længst og endte med førstepræmien og et klækkeligt tilskud til fremtidige klatreture.

Herrernes finalerute så ud til at favorisere de store overarme. Alle deltagerne måtte klare det første svære sted med en dyno til en god kant. Derefter skulle de rundt om et hjørne og traversere langt ud til venstre. Peter Harremöes havde tidligere karakteriseret den hårde travers som en "dødsmarch". Det blev Martin Munck fra Polyteknisk Klatreklub, som kom længst. Hans tur endte med et desperat slag ud mod venstre i håb om at ramme mirakelgrebet.

Resultat kvinder:

1. plads - Annika Korsgaard, OSKK

2. plads - Natacha Jagd, DBKK

3. plads - Susanne Sørensen, DBKK

Resultat herrer:

1. plads - Martin Munck, PKK

2. plads - Anders Andersen

3. plads - Jens Chr. R. Roesen, NJK

Klatrekonkurrencen blev transmitteret af TV2/Bornholm og sendt ud til flere af de andre regionalstationer, så mere end halvdelen af landet befolkning kunne følge med i den fedeste sportsgren, de aldrig havde set før. Regionalstationen gik ambitiøst til opgaven med kranpanoreringer, fjernstyrede kameraer boltet fast til klippen og interviews med finalisterne. Det var nok den flotteste dækning af en dansk klatreevent nogensinde.

Men Bornholm Rockclimbing Festival handler jo ikke kun om konkurrence. Der var også S3-kursus (sportsklatrekursus), trænerworkshop og masterclass med den engelske klatrecoach og topklatrer Katherine Schirrmacher, foredrag og workshop med UIAGM-guide Kasper Berkowitz, fællesture til de forskellige bornholmske klatresteder og først og fremmest var der god stemning, hygge, røverhistorier omkring bålet og mulighed for at møde klatrere fra nogle af de mange klubber, som efterhånden findes i Danmark.

Man kan se indslaget i TV2/Bornholm her.

Billeder fra festivalen og fra konkurrencen kan ses på arrangementets Facebookgruppe.

 Nyheder

Ny hjemmeside

Mandag 16/06 2014  af Rune Windfeld

Sommertid er klippetid

Tirsdag 06/05 2014  af Rune Windfeld

Trænerkursus i B&W

Tirsdag 08/04 2014  af Rune Windfeld

Info om KKI-uddannelsen

Tirsdag 11/02 2014  af Rune Windfeld

Fotokonkurrence

Tirsdag 21/01 2014  af Carsten Lau Isaksen

VKI licenser

Torsdag 16/01 2014  af Rikke Halskov Vestergaard

Opdateret program

Søndag 03/11 2013  af Carsten Lau Isaksen

Yngste danske 7c

Torsdag 31/10 2013  af Rune Windfeld

Junior Rute DM

Torsdag 31/10 2013  af Carsten Lau Isaksen

Diplomtræner i 2014?

Fredag 28/06 2013  af Rune Windfeld